En lyckad pre och on-boarding!

Har du precis landat en topprekrytering? Grattis! Nu är det dags att se till att du har en bra struktur för din pre och on-boarding.

För att din kandidat ska känna sig laddad och välkommen innan start är det viktigt att onboardingen börjar redan innan första dagen, det vill säga pre-boarding! Att verkligen lägga tid och resurser på att onboardingen blir väl genomförd bidrar till en bra start för din nya medarbetare och kommer i slutändan gynna ditt employer brand. Därför kan man säga att arbetet med ditt employer brand börjar redan innan dina anställda är på plats! Här kommer lite tips på vad vi tycker är viktigt att få med när du strukturerar upp din pre och onboarding process, samt hur vi på Level Up gör när vi välkomnar en ny medarbetare.

Pre-boarding

Med pre-boarding menar man processen mellan kontraktskrivning och din nya medarbetares första dag på jobbet. Trots att man har hittat och signeratt en toppen kandidat betyder det inte alltid att man kan vara säker på att rekryteringen går i lås. För att undvika att kandidaten fångas upp av en annan arbetsgivare under tiden, tänk på att:

– Håll din nya medarbetare varm. Chatta, skicka mejl eller slå en signal för att kolla läget.

– Skicka ut inbjudningar redan innan första startdatum för olika aktiviteter. Ska ni ha en gemensam lunch, fika eller teambuilding-dag i samband med att art nya tillskott startar?

– Klargör redan innan hur den första tiden kommer se ut, kanske genom ett schema? Då vet medarbetaren vad den ska förbereda och förvänta sig.

On-boarding

När dina medarbetare är på plats är det viktigt att tänka på din onboarding. Den första tiden på en arbetsplats är kritisk för att personen ska få en bra bild och känsla av företaget och teamet. Vidare gör en bra och uttänkt onboarding att dina medarbetare kommer in i arbetsuppgifterna på ett snabbt och tydligt sätt, och kan förhoppningsvis börja jobba självständigt snabbare. Detta gynnar både dina medarbetares utveckling och ditt företags lönsamhet!

– Boka tidigt upp dina nya medarbetare på fysiska eller digitala möten med chefer, team leads eller andra kollegor. Det är viktigt att din nya medarbetare får en chans att komma in i teamet.

– Sätt upp tydliga mål och förväntningar i början för din medarbetare. Vad är era förväntningar? Vad vill din nya kollega uppnå?

– Schemalägg kontinuerligt uppföljning. Hur känns det? Hur känns arbetsuppgifterna?

Fråga om feedback kring hur medarbetaren har uppfattat pre- och on-boarding processen. Detta kan vara jobbigt för någon som är ny att komma med både förstärkande och konstruktiv feedback, men det är viktigt att medarbetare själva får möjligheten att säga sitt och påverka kommande processer.

Hur gör Level Up?

– Innan medarbetaren gör sin första dag får hen information och schema för startveckan.

– Väl på plats får den nya medarbetaren sitta med 1-2 kollegor och prata samt ställa frågor om konsultandet på Level Up.

– Medarbetaren får även ta del av en seach-genomgång med syfte att förstå sättet vi arbetar på.

– Medarbetaren får tillgång till ett kompetensbibliotek där den hittar all information som är väsentlig för arbetet på Level Up.

– Under den första veckan går hela teamet ut och äter en välkomstlunch tillsammans för att välkomna vår nya kollega.

– Medarbetaren får en checklista över allt som behövs för att komma igång med arbetet.

– Medarbetaren får merch i form av tygpåse, vattenflaska, tjocktröja, t-shirt, och självklart de tekniska komponenterna som du behöver för att klara av ditt arbete – det vill säga dator och telefon.